15.03 2018

Pieczywo to smak, to zdrowie, to przyjemność jedzenia

Produkty zbożowe, zwłaszcza pieczywo odgrywają zasadniczą rolę w żywieniu ludzi na całym świecie. Obecnie na rynku jest wiele rodzajów pieczywa. Czym się różnią? Które jest najzdrowsze? Na te pytania i wiele innych dotyczących chleba i pieczywa nasze przedszkolaki próbowały znaleźć odpowiedzi podczas DNIA PIEKARZA. Obchodziliśmy go 15 marca, bo właśnie w tym dniu mają oni swoje święto.

Natomiast jak powstaje chleb i to ,że jest on symbolem ciężkiej pracy rolnika, młynarza i piekarza dzieci dowiedziały się w trakcie oglądania filmu dotyczącego procesu wyrabiania chleba. Film nosił nazwę „Od ziarenka do bochenka”.

Dzieci miały również możliwość poznania różnych rodzajów pieczywa, poznania ich walorów zdrowotnych i smakowych – każdy mógł spróbować kawałek wybranego przez siebie pieczywa.

Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem dzieci i chętnie brały w nich udział.

Wychowawczynie

 

Copyright © 2002 - 2016 Stowarzyszenie Speranda - niepogledzie.pl
Projekt i wykonanie - MARCINSKIBA.net